FAQs > About OPA

Milyen csapatokat keresünk?


Ha rendelkezel egy innovatív hardver megoldással az agrártechnológia, egészség-wellness, okos város, mobilitás, energia területek valamelyikében, akkor örömmel fogadjuk a jelentkezésed.
Csak hardver termékötlettel lehet jelentkezni?


Igen, az akcelerátor program kifejezetten a fizikai termékek prototipizálását támogatja.
Kell megalapított céggel rendelkeznem ahhoz, hogy jelentkezzek a programba?


Nem. Ebben az esetben a csapatnevet add meg a jelentkezésnél.
Csak csapattal lehet jelentkezni a programba?


Igen, legalább 2 fős csapatok jelentkezését várjuk. Fontos, hogy a program során előnyben részesítjük azokat a csapatokat, ahol többféle kompetencia és készség áll rendelkezésre.
Csak egyetlen ötlettel lehet jelentkezni a programba?


Nem. Több ötlettel is nyugodtan jelentkezhetsz, de ebben az esetben ugyanazt a csapatnevet add meg minden ötletnél, hogy ez egyértelmű legyen számunkra is.
Csak magyar startupok jelentkezhetnek?


Nem, de a cégnek rendelkeznie kell Magyarországon bejegyzett telephellyel ahhoz, hogy a befektetési feltételeknek megfeleljen.
Mi alapján történik a kiválasztás?


A kiválasztásnál figyelembe vesszük, mennyire reflektál a megoldás a megadott fókuszterületek valamelyikére. Emellett a csapat kompetenciáit, a vállalkozás növekedési potenciálját, valamint a csapat ambícióját is vizsgáljuk.
Akkor is jelentkezhetek a programba, ha még csak ötletem van?


A programba ötletfázisú startupok jelentkezését várjuk, de fontos, hogy az ötlet maga validálva legyen egy szervezet, vállalat vagy szakértő által. Ha rendelkezel kezdetleges prototípussal, akkor is nyugodtan jelentkezhetsz.
Hány startup vehet rész a programban?


A programban 8-10 startup vehet részt.
Milyen mentorok segítik majd a munkámat?


A Tungsram, a Deloitte Private, a Startup Campus és a Hiventures is delegál szakértőket, ezen kívül a Startup Campus hazai és nemzetközi mentorhálózatából érkeznek szakértők, hogy segítsék a csapatok fejlődését.
Mit nyújt a Tungsram a program alatt?


A Tungsram gyártási kapacitást, mérnöki segítséget, tesztelési infrastruktúrát nyújt a hat hónapos akcelerátor program alatt. A startupok kifejleszthetik és legyárthatják a terméküket a Tungsram kapacitását kihasználva, valamint letesztelhetik a prototípust.
Mit nyújt a Startup Campus a program alatt?


A Startup Campus küldetése, hogy segítse a csapatokat a vállalkozás fejlesztésében. A program során törekszük a személyre szabott oktatás megtervezésére, egyéni mentorálást, egyedülálló workshopokat és programokat biztosítunk.
Hogyan zajlik a kiválasztás?
A jelentkezés lezárását követően kiválasztjuk a legjobb csapatokat, akiket meghívunk a kiválasztási táborba. Itt együtt dolgozunk, jobban megismerjük egymást és a vállalkozásotokat, valamint megnézzük, hogyan illeszkedik a csapat és a megoldás a program keretrendszerébe. Ezután összegezzük a tábor alatt szerzett élményeket, és jelentős részben ez alapján döntjük el, hogy végül mely csapatok kerülhetnek be az akcelerátor programba.
Mik a fő mérföldkövek a programban?
A program áprilisban kezdődik és október végéig tart. Ez időszak alatt kerül kifejlesztésre a prototípus és a teljes üzleti koncepció, mindez szakértői támogatással. A program október végén egy Demo Day-jel zárul, ahol minden csapat a nagyközönség előtt prezentálja a vállalkozását.
Mi történik a szellemi tulajdonnal?


A szellemi tulajdon védelmét kiemelten kezeljük a program során. A jelentkezés alatt semmilyen információt nem kérünk, amely veszélyeztetné a szabadalmat. A programba bekerülő startupokat szakmai partnerünk, valamint szakértő mentorok segítik a szellemi tulajdon védelmében.
Milyen lesz egy tipikus nap a programban?


A program sokrétű segítséget nyújt a csapatoknak. Kezdetben egy intenzív akcelerációs időszak várható, mely megadja a vállalkozás felépítéséhez szükséges alapokat. Ezt követően a hangsúly a termékfejlesztésre kerül, valamint egyéni mentorálás keretein belül személyre szabott tanácsot és támogatást kapnak a csapatok.
Minden csapat tudja majd tesztelni a prototípusát?


Igen. Gyártási és városi infrastruktúra is biztosított a program során, valamint ha valamely csapatnak egyéb tesztkörnyezetre lenne szüksége, akkor a programpartnerek és a Startup Campus is mindent megtesz annak érdekében, hogy elősegítse a termék és az üzleti koncepció validálását.
Teljes munkaidőt kíván a program?


A program alatt azt preferáljuk, ha az időtök nagy részét a vállalkozás és a termék építésére szánjátok. Természetesen a lehetőségekhez mérten rugalmas a program.
Csak magyar csapatok kerülhetnek be?


Nem. Nemzetközi csapatok is jelentkezhetnek, de elsősorban a Magyarországról érkező innovációt kívánjuk támogatni.
Mi történik akkor, ha nem teljes a csapat és hiányzik néhány kulcsfontosságú képesség?


A jelentkezés alatt ezeket nem kell elrejteni, inkább fejtsétek ki, hogyan tervezitek megoldani a problémát.
Ez a program nem neked való, ha...


- 1 fős a csapat; - a megoldás nem tartalmaz hardver terméket; - terméked nem a megadott iparági fókusszal rendelkezik; - a prototípus már sorozatgyártásra alkalmas (ebben az esetben kérlek külön keress meg minket emailben); - nem szeretnéd elfogadni a befektetés feltételeit; - más munkád van mellette, ami miatt nem tudsz részt venni a programban.
Milyen befektetési konstrukcióra van lehetőség?


Minden bekerülő csapat 20 millió forintos befektetést kap 14%-os részesedésért cserébe, melyből szinte minden felmerülő költséget fedezni tudtok. A program fő befektetési partnere, a Hiventures 15 millió forintot, a Startup Campus Inkubátor pedig további 5 millió forint finanszírozást ad a cégeknek. A befektetés részleteit, valamint a szerződés kereteit a kiválasztási táborba bekerülő csapatok részére előzetesen megküldjük.
Milyen további lehetőségek vannak a program lezárása után?


A Demo Day-t követően a legjobb csapatoknak lehetősége nyílik a következő körös, 50 millió forintos befektetés megszerzésére, mely alapot jelent a sorozatgyártáshoz és a nemzetközi piacra lépéshez.